Rood of waarom pesten niet grappig is

De Eenhoorn / 2e druk / Vorm: Dries Desseyn

Het is heel klein, en toch zie ik het. Ik wijs naar de wang van Tuur. 'Je … Je bloost …' Ik knipoog naar Paul. Paul grijnst, Lien lacht. We fluisteren de wangen van Tuur vol kleur. 'Laat me met rust,' zucht Tuur. Maar we zijn niet te stoppen. 

Een vingerknip en het hoofd van Tuur is een vuurtoren. Paul lacht harder en harder. Dit is niet leuk meer. Ik wil dat het nu stopt. Vertel ik het aan de juf? Maar wat zal Paul dan met mij doen? 

- Vertaald in het Engels (world), Portugees (Brazilië), Chinees (mainland), Chinees (Taiwan), Koreaans, Spaans, Catalaans, Duits, Hindi, Grieks, Sloveens, Deens, Frans, Afrikaans en het Japans;

- Selectie Biënnale Bratislava 2013
- Selectie SEP 2014, beurs van Guadalajara, Mexico 
- Nominatie kinder- en jeugdjury 2015
- Selectie longlist Oostenrijkse kinderjury 2015
- Selectie ‘ABC Best Books for Young Readers 2015’, US
- Selectie ‘The Original Art’, best children’s books of 2015, Society of Illustrators, US 
- USBBY 2015 Outstanding International Book, US
- Notable Books for a Global Society 2016, US
- CCBC Choices 2016, US
- Notable Social Studies Trade Books for Young People 2016, US

- Selectie Festival du livre de jeunesse & de bande dessinée, France, 2016
- Selectie (shortlist) pour le Prix des Incorruptibles, France,  2016-2017

Booklist 
“De dominante aanwezigheid van de kleur rood in dit boek laat er geen twijfel over bestaan dat het verhaal zeer emotioneel geladen is. De cover, met een somber jongetje dat aangegaapt wordt door anderen, versterkt dit effect... De auteur gaat spaarzaam om met tekst (ook in het rood), maar naarmate het pesten erger wordt, tonen de expressieve illustraties in potlood, houtskool, inkt, acrylverf en collages op aangrijpende wijze hoe de situatie uit de hand begint te lopen... Een diepzinnig en toegankelijk verhaal.”

Publishers Weekly
“Een handig beginpunt voor discussies over opkomen voor anderen wanneer iemand hen kwaad wil doen.”

Kirkus Reviews
“De betoverende illustraties en het kloppende hart in de kern van het verhaal geven veel stof tot nadenken. Bovendien geven ze kinderen de gelegenheid om even in de schoenen te gaan staan van een getuige van een soort wreedheid die vast vaker op speelplaatsen voorkomt dan volwassenen zich willen inbeelden. Dit diepzinnige en prachtig geïllustreerde boek is absoluut niet te missen.”

The huffington post
“Aan boeken over pesten bij kinderen is er geen gebrek, maar weinige slagen erin het onderwerp op zo’n organische manier te vatten. Een meisje lacht om de rode wangen van een jongen en start zo ongewild een kettingreactie waarbij de hele klas de jongen begint te pesten. De illustraties zijn intens en emotioneel geladen. Dat maakt de eenzame keuze van het meisje, dat al haar moed samenraapt om het pesten te stoppen, nog veel krachtiger.” 

Edward van de Vendel, Leestips
'Jan De Kinder koos voor de invalshoek van de 'meeloper', in dit geval een naamloze ik, die min of meer ongewild en onschuldig de aanzet gegeven heeft voor het pesten en daarna moet leren om voor Tuur op te komen. Dit maakt dit tot een subtiel verhaal, waar veel over te bespreken valt en dus is Rood een waardevolle bijdrage aan het debat over pesten, aan het debat over de verantwoordelijkheid van elke betrokken partij en over het hoe pesten te stoppen is.' 

Rood

[ < terug ]